A kenyér története, Kenyér

A kenyer.lapozz.hu oldal A kenyér története kategóriájában 4 oldal található. A kenyérsütés története, hagyományai.

Kenyérsütés régen és most

Sokunk emlékezetében él még az a kép, amikor nagymamáinkat láttuk kenyeret dagasztani egy óriási fateknőben, búzából, rozsból, őrölt lisztből, kovászból. Amíg kelt a tészta, nagyi begyújtotta a kemencét, és egy óra múlva már sült is a kenyerünk. Az a friss ropogós kenyér, és az az illat, ami betöltötte az egész házat, az felejthetetlen!
ezermester . hu
Gyűjteménybe került: '11.05.03, ellenőrzés: '15.09.15.
Oldal módosítás

Kenyérfajták harca: barnát vagy fehéret?

Biztosan mindenki hallotta már, hogy a barna kenyér egészségesebb, mint a fehér, de talán még nem győződtünk meg ennek a ténynek a hitelességéről, és nem váltottunk át barna kenyérre. Jóllehet tudjuk, hogy ránk nézve jobb, sőt az előállítása is jobb a bolygónkra nézve, az átváltás nehéz lehet. Ha még mindig habozunk, most megvizsgálhatjuk, hogy melyek azok a különbségek a két kenyér között, amelyek segíteni fognak felismerni, hogy a váltás a jó megoldás. Először is, tapasztalhatjuk, hogy a barna kenyér íze, állaga és kinézete is jóval eltér a fehérétől. Ha egész életünkben fehér kenyeret ettünk, akkor nehéz lehet megszokni ezeket a különbségeket, az átállás pedig eléggé kemény lesz. A váltás egyik nagyszerű módja az, ha először egy kevésbé barna kenyeret veszünk, ami korpás lisztből készült. A végén jobban megszeretjük majd a barna kenyeret, mint a fehéret.
edenkert . hu
Gyűjteménybe került: '11.05.03, ellenőrzés: '15.09.15.
Oldal módosítás

A kenyérsütés eszközei, edényei

A vizet vöröskantában vagy vászonfazékban (mindkettő cserépedény) melegítették meg. A dagasztóteknőt a széklábra helyezték, a teknőn keresztbe tett keresztfára rakták a szitát. Az úgynevezett lapocka a tészta felveréséhez kellett, a tésztavakaróval szedték le a teknőre ragadt masszát. Sütőabrosszal takarták le a kelő tésztát. Szakajtóruhát tettek a szakajtókosárba. Sütőlapáton vetették be a tésztát a kemencébe és szedték ki a kenyeret. A fűtés eszközei voltak még a lapát és a piszkafa. A század első felében este készítették elő a kenyérsütést. Hajnalban nagyon korán keltek. Így 11-12 órára kisült a kenyér. A kenyérsütésnél az adott napon - legtöbbször pénteken - hat óra tájban fél marék párkorpát áztattak meg. Ekkor vitték be a lisztet is, hogy melegedjen, majd 9 órakor megkovászoltak. Először megszitálták a lisztet. A párkorpa levét a liszthez öntötték. A masszát addig verték, míg nem "puttyogott". (Puttyogás szerű hangot adott. )
szentesinfo . hu
Gyűjteménybe került: '11.05.03, ellenőrzés: '15.09.15.
Oldal módosítás

Kürtőskalács, kemencés lángos

Dinamikusan fejlődő vállalkozásunkban hagyományos magyar vendéglátással foglalkozunk. Termékeinket mindig frissen, a helyszínen, ízlésesen kialakított faházakban, látványsátrakban készítjük. Feltett szándékunk a gasztronómiai hagyományok őrzése, ápolása, és a népi kis-mesterségek bemutatása.
langallo . hu
Gyűjteménybe került: '11.05.03, ellenőrzés: '15.09.15.
Oldal módosítás

kenyer.lapozz.hu kenyer.lapozz.hu Oldal beküldése a Kenyér témaoldalra ajanl Lap tetejére lap tetejére

Címoldal | Szöveges hirdetés | Szerkessz egy oldalt | Médiaajánlat

Minden jog fenntartva © ArT deSign Media